بدیهی است که عطرها به طور مستقیم با یکی از اصلیترین حواسها و ادراک انسان، یعنی حس بویایی، در ارتباط است و همین امر سبب میشود که تاثیر حائزاهمیتی بر جسم و روان افراد داشته باشند. تاثیر عطرها بر روحیات افراد موضوعی جدی است که سبب شده سالیانه انجمنی تحت عنوان IFRA در انگلستان برگزار شده و حول دستاوردهای این حوزه بحث شود. موضوع سخنرانیها در این نشست بر ارتباط بین عطر و سلامت روان انسان متمرکز بود. وقتی عطری را استشمام کرده یا بصورت موضعی جذب میکنید، ملکولهای ریز عطر از طریق فولیکولهای مو و پوست وارد سیستم جریان خون میشوند. این ملکولها از طریق پوشش حفره بینی به سلولی گیرنده در پیاز بویائی مغز منتقل میشوند و بر روحیات تاثیر میگذارند.
موضوع قابل بحث این جاست که میتوان با توجه به خصوصیات و ویژگیهای مختلف هر عطر و رایحه تاثیراتی بر روحیه و خلق و خوی افراد به جا گذاشت که ممکن است مثبت یا منفی باشد. علم روانشناسی از تاثیر بسزای عطر و رایحهها بر روحیات و شخصیت افراد میگوید و علم پزشکی نیز از آروماتراپی و خواص رایحهها در درمان و تسکین بسیاری امراض جسمی. که در این مقاله بطور مفصل درموردش صحبت خواهیم کرد. از دیگر موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد عبارت است از:
- تاثیر بوی عطر بر روی مغز
- روانشناسیو تاثیر عطرها بر روحیات افراد در دراز مدت
- آروماتراپیو رایحه درمانی
تاثیر بوی عطر بر روی مغز
قشر بویایی در مغز انسان دارای سه قسمت مجزا amygdala و hippocampus و hypothalamus است که تمام حسهای ورودی را پردازش میکند. Amygdala بخشی است که به هنگام رسیدن رایحه ای خاص به مشاممان، یاد و خاطرهای را در ذهنمان زنده میکند و میتواند نوعی محرک تلقی شود. راه تاثیرگذاری عطرها از طریق بینی و پوست و دستگاه گوارش است که میتواند اثرات مثبت و منفی خاصی بر روی مغز انسان ایجاد کند.
روانشناسی و تاثیر عطرها بر روحیات افراد در دراز مدت
با تکیه بر تحقیقات انجام شده توسط پروفسور کیث وسنس، استاد علوم شناختی اعصاب در دانشکده پزشکی اکستر، عطرها اثرات کوتاه و بلند شگفتانگیزی بر خلق و خوی انسانها دارد. در قدیم نیز از عطرهای عصارهی گیاهان معطری مانند روغن زیتون، گیاهانی مانند رزماری و… برای درمان عضلانی و استخوانی استفاده میشد. با تحقیق درباره روانشناسی عطرها میتوان به طور صحیح از عطرها و رایحههایی کمک گرفت تا بهترین تاثیرات را بر روحیاتو خلقیات افراد ایجاد کرد.
بسیاری از عطرها میتوانند ویژگیها و خصوصیات مثبت را در انسان نهادینه کنند. خصوصیاتی همچون افزایش هشیاری، افزایش حس سرزندگی، رفع افسردگی، ایجاد آرامش و ایجاد انگیزه، با استفاده طولانی مدت از برخی رایحهها امکانپذیر خواهد بود. دستگاه لیمبیک نام قسمتی از مغز است که مسئول پردازش احساسات، عواطف، خلقیات افراد است که با دریافت ملکولها خاص هر عطر، جهت میگیرد. گفته شده یکی از دلایل کم حافظگی به خاطر تأثیر بوی بد بر روی حافظه است. فروشگاه آرورایحه سایتی معتبر برای فروش و ارائهی انواع رایحهها و اسانسهای خوشبوکننده مناسب انواع روحیات و سلایق افراد است که میتوانید اسانس مورد علاقهتان را در آن پیدا کنید.
تاثیر عطر و بوی ادکلن بر حالتهای روانی
از آنجایی که عطرها یادآور خاطرات تلخ و شیرین و همچنین موجب برانگیختن احساسات افراد میشوند، میتوانند بطور مستقیم بر حالات روانی انسان بصورت مقطعی و یا حتی مدتی طولانیتر تاثیرگذار باشند. از خصوصیات شگفتانگیز بدن ما این است که میتواند به کمک سیستم بویایی اقدام به ارزیابی دیگر افراد کند و اطلاعات مفیدی و قابل اتکایی درمورد خصوصیات اخلاقی و شخصیت آنان در اختیار ما قرار دهد. مثلا بوی بد، ایجاد تنش و اضطراب کرده و این امر بهرهوری فرد را کاهش میدهد. از طرفی بوی خوب بهترین و مثبتترین ویژگیها را در افراد بیدار میکند.
تاثیر عطر بر نگاه افراد
انواع عطرها و رایحههایی که از هر فرد به مشام طرف مقابل می رسد میتواند پیامآور یکی از بارزترین ویژگیهای آن فرد باشد. برخی از رایحهها نشاندهندهی صلابت و شخصیتی محکم است و برخی دیگر نشاندهندهی روحیات شاد و سرزندگی افراد میباشد. تحقیقات نشان میدهد که در برخی مواقع استفاده از عطر بر چهره و زیبایی آن شخص تاثیرگذار است. از مهمترین تاثیر عطرها بر روحیات افراد برانگیختن حس اعتماد بوده و حتی گاهی میتوانند احساس ناامنی در طرف مقابل ایجاد کنند.
آروماتراپی و رایحه درمانی
به درمان برخی امراض و بیماریهای روحی و روانی با استفاده از انواع عطرها و رایحهها آروماتراپی یا رایحهدرمانی می گویند. عطرها بصورت مستقیم بر اعصاب اثر میگذارند همانطور که استشمام بوی بد تنش و اضطرابتان را شدت داده و بو و رایحهی خوش به شما آرامش میبخشد. به همین ترتیب می توان بسیاری از بیماریهای روحی و جسمی را نیز به کمک عطر و رایحهها درمان کرد.
برخی از خواص استفاده از عطرها عبارت است از:
- بوی خوش و شخصیتسازی
- بهبود حال بد و دفع انرژی بازدارنده
- افزایش اعتماد به نفس
- حس خوب و تسکین شمار بسیاری از بیماریهای ناشی از تنش و اضطراب
- محرک ذهن و حافظه
- درمان بیخوابی
- تقویت قوای جنسی
ویژگیهای تاثیرگذار برخی عطرها بر انسان
گیاهان معطر ترکیبات منحصر به فردی در ساختار خود برخوردار هستند که میتوانند تاثیرات مثبت و منفی بر روی روحیات و خلق وخوی افراد به جای بگذارند. بنابراین میتوان با استفاده از هر نوع گیاه معطر، عطر یا روغن حاصل از آن بسیاری از تاثیرات را سبب شد. در ادامه به تاثیر عطرها بر روحیات افراد در درازمدت اشاره خواهیم کرد.
- گلاب: تقویت اعصاب
- قهوه: کاهش استرس
- یاس: تقویت نگرش مثبت
- مرکبات: شادی بخش
- دارچین: افزایش تمرکز
- رزماری: تقویت حافظه
همینطور برای درمان و تسکین برخی امراض از رایحههای زیر استفاده کنید:
- اسپاسمهایعمیق و دردهای عضلانی: ریحان، نارنگی، نارنج
- لاغری: روغن زیتون
- آرامش: اسطوخودوس، یاسمن، کاج، فلفل فرنگی،چوب رز، بلسان بنفش، کندر، بهار نارنج و…
- تقویت حافظه: ریحان، نعناع، مرکبات، دارچین، رزماری و…
- کاهش پرخاشگری: رز، چوب صندل، سدر، اکالیپتوس و…
- مشکلات تنفسی: نعناع
بدون دیدگاه